Scriptieprijs Digitale Samenleving ondersteunt gemeenten bij digitalisering

'Jong talent en gemeenten gezamenlijk aan de slag'

In samenwerking met de provincies Gelderland en Utrecht organiseert de Future City Foundation de Digitale Samenleving Scriptieprijs. ‘Nieuwe technologie biedt ons grote kansen. Deze scriptieprijs geeft gemeenten het netwerk dat ze nodig hebben om dit te benutten’, aldus Pim van den Berg, gedeputeerde Utrecht.

Doel van de Digitale Samenleving Scriptieprijs is om vraagstukken van Utrechtse en Gelderse gemeenten omtrent digitalisering in kaart te brengen, zodat Europese topstudenten oplossingen kunnen onderzoeken en testen in de praktijk. Dit is hard nodig volgens Jan-Willem Wesselink, kwartiermaker bij de Future City Foundation: ‘We leven in een bijzondere tijd. Digitalisering verandert onze steden en dorpen. We zijn een internet-of-people in een internet-of-things. Dit roept nieuwe complexe vraagstukken op. We zijn enorm trots op dit traject waarin we met jong talent en gemeenten kunnen onderzoeken en laten zien hoe we de digitale samenleving het beste kunnen vormgeven.’

Jan Markink, gedeputeerde Gelderland, bevestigt dit: ‘Digitalisering is enorm belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Wethouders moeten daar goede vragen over stellen.’

Traject

Gemeenten uit de provincies Utrecht en Gelderland kunnen zich tot en met 1 september inschrijven voor de Digitale Samenleving Scriptieprijs. De inschrijving voor studenten opent in het najaar. Het traject bestaat uit verschillende stappen. De aftrap is tijdens de Dutch Future City Conference op 19 september.

Er is een speciale programmalijn ontwikkeld voor deelnemende gemeenten. Tijdens de kick-off staat kennisdeling centraal. Deelnemende gemeenten krijgen meer inzicht in hoe digitalisering de samenleving verandert en welke ethische dilemma’s daarmee gemoeid zijn. Uitdagingen rondom de digitale samenleving worden in kaart gebracht.

Op basis hiervan worden in een volgende sessie concrete vraagstukken geformuleerd waar de onderzoeken van deelnemende studenten antwoord op kunnen bieden. In het najaar worden deze vraagstukken onder studenten uit heel Europa verspreid. Zij kunnen hun scripties dan insturen of onderzoek doen bij een deelnemende gemeente.

In mei 2019 worden de winnaars gekozen, door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijfsleven en onderwijs.

Wilt u met uw gemeente bijdragen aan en leren van de Scriptieprijs Digitale Samenleving? Hier vindt u meer informatie.
Stadszaken

 

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl