Datum: donderdag 16 november 2017

Tijd: 9.30 – 13.00 uur (inclusief lunch)

Locatie: ELBA \ REC, Paulus Borstraat 41, 3812TA Amersfoort

Categorie/thema: MENSEN

Vorm: Congressen & events

Aanmelden: Ronde Tafel Conferentie - 'Waar is het openbaar toilet?'

Aanleiding

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich samen met patiëntenorganisaties en andere partners sterk om meer openbare toiletten te realiseren. Dat we in Nederland een schrijnend tekort aan openbare toiletten hebben, is duidelijk. Dit zorgt niet alleen voor problemen bij mensen met buik- en plasproblemen. Alle media-aandacht rondom Geerte Piening, die van de rechter een boete kreeg voor het wildplassen in Amsterdam, laat zien dat veel meer groepen gebaat zijn bij openbare toiletten. Bovendien zou dit voor de aantrekkelijkheid en gastvrijheid van steden een enorme verbetering zijn. De Maag Lever Darm Stichting pakt dit probleem graag gezamenlijk aan en organiseert daarom deze Ronde Tafel Conferentie in samenwerking met vakblad Stedelijk Interieur.

Doel

De Maag Lever Darm Stichting wil graag partijen verbinden en een breed draagvlak creëren, met als doel: meer openbare toiletten in Nederland! Daarover gaan we graag in gesprek met de diverse betrokken partijen, zoals overheden, retailers, ontwerpers en patiëntenverenigingen.

Waar is het openbaar toilet? Van richtlijn naar de praktijk

In navolging van de eerste Ronde Tafel Conferentie presenteren we op 16 november ons voorstel voor een richtlijn die als leidraad kan dienen voor overheden om meer openbare toiletten te realiseren. Deze richtlijn is mede gebaseerd op het onderzoek van Ecorys, waarvan we de resultaten graag presenteren. De implementatie van het VN Verdrag voor Toegankelijkheid sluit hier mooi bij aan. Thijs Hardick van Ieder(in) deelt hierover graag zijn ideeën en visie hoe we tot meer openbare toiletten komen.

Er is niet alleen het gebrek aan openbare toiletten in de publieke ruimte, ook de ontoegankelijkheid van toiletten in winkels en horecagelegenheden zorgen voor een ondermaats niveau van gastvrijheid. De 2 miljoen buikpatiënten in Nederland ondervinden hiervan elke dag de problemen. Daarom een patiënt aan het woord om haar verhaal te vertellen en te laten zien waarom meer toiletten zo hard nodig zijn. Een aantal gemeenten en bedrijven geven al het goede voorbeeld. De gemeente Rotterdam vertelt over hun toiletbeleid. Kortom: waar is het openbaar toilet? Wat is het belang van de richtlijn en hoe kan deze het beste in praktijk worden gebracht?

Programma Ronde Tafel Conferentie - 'Waar is het openbaar toilet?'

09.30 – 10.00 Inloop
10.00 – 10.10 Welkom door Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) Korte introductie op het belang van de bijeenkomst
10:10 – 10:30 Presentatie onderzoeksresultaten Ecorys (Lotte van de Steeg) en voorstel voor een richtlijn door Maag Lever Darm Stichting (Bernique Tool)
10:30 – 10.45 Reacties aan tafel
10:45 – 11.00 Pauze
11:00 – 11:15 Verhaal van ervaringsdeskundige Carlijn Willemstijn
11:15 – 11:40 Van richtlijn naar de praktijk:

  • Thijs Hardick (Iederin) - Implementatie van het VN Verdrag voor Toegankelijkheid
  • Rob Zwinkels (Gemeente Rotterdam) - over de 'Zeiknota' en openbare toiletten

11:40 – 12:00 Wrap up: Waar is het openbaar toilet?

  • Stelling 1: Er zijn genoeg toiletten, de richtlijn moet gericht zijn op betere ontsluiting van de toiletten,
  • Stelling 2: Een richtlijn is leuk, maar het gaat om de uitvoering.

12:00 Afsluiting en lunch

In het kort

Ronde Tafel Conferentie: 'Waar is het openbaar toilet?'
Datum: Donderdag 16 november 2017
Tijd: 9.30 – 13.00 uur (inclusief lunch)
Locatie: ELBA \ REC, Paulus Borstraat 41, 3812 TA Amersfoort
Kosten: Deelname aan deze conferentie is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt.
Aanmelden: Klik hier om u aan te melden

 

 

 

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl