Bomenexcursie Apeldoorn

Datum: donderdag 15 november 2018

Tijd: 09.30 t/m 16.30 uur

Locatie: Apeldoorn

Categorie/thema: RUIMTE

Vorm: Reizen & summerschools

Aanmelden: Meld je aan via deze link

Apeldoorn mag zich een jaar lang ‘European City of Trees’ noemen. Begin dit jaar werd dit bekendgemaakt door de internationale vakjury van de organisatie EAC. Naast de groene uitstraling van de stad waren ook de innovatieve ondergrondse boomconstructies reden om Apeldoorn als winnaar aan te wijzen.

De vakjury roemt onder andere de wijze waarop Apeldoorn omgaat met bomen in een stedelijke omgeving. Door innovatieve oplossingen wordt het groen in de stad gewaarborgd. Al in de jaren negentig experimenteerde de gemeente Apeldoorn als één van de eersten met ondergrondse boomconstructies. Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze boombunkers.

Tijd voor een bezoek aan deze bomenstad. Op 15 november nemen u graag mee naar Apeldoorn om te kijken hoe zij met het bomenbeleid en de vergroeningsopgave van de stad omgaan. En vooral om te kijken wat we van deze voorbeeldstad kunnen leren.

Programma 15 november

09.30 – 10.00 uur Ontvangst
10.00 – 10.30 uur Start op stationsplein Apeldoorn
10.30 – 12.00 uur Diverse inleidingen over:

  • Toelichting op de bomenprijs, bomenplan en structuurvisie (Groene Mal) van de gemeente Apeldoorn. Door Annemiek van Loon van de gemeente Apeldoorn.
  • Toelichting op kwaliteitszorg: Hoe gaat de gemeente Apeldoorn om met de kwaliteitszorg algemeen en in de aanbestedingen en onderhoudsbestekken? Door Peter Huis in ’t Veld van de gemeente Apeldoorn.
  • De bomen in Apeldoorn zijn de hoofddragers van de groenstructuur en bieden daarmee belangrijke functies voor de leefbaarheid van de stad. Denk aan klimaatadaptatie en de economische waarde van groen (Teeb-Stad). De wijk Zuidbroek wordt hierbij als case behandeld door Theo Straatsma en Jolanda van Sikkelerus, beide van de gemeente Apeldoorn.
  • Duurzaam boombeheer. Bij ziekten en plagen is het idee veelal dat deze ons overkomen, maar proactief handelen kan veel problemen voorkomen. Uiteraard kan niet alles worden opgelost, maar met een integrale benadering waarin diversiteit, biodiversiteit, goede groeiplaatsen en gebruikswaarde worden meegenomen zijn we aardig weerbaar. Door Jelle Hiemstra van de WUR.

12.00 – 13.00 uur: Pauze
13.00 – 15.30 uur: Rondleiding door Apeldoorn. Een bezoek wordt onder meer gebracht aan het centrum, wijk Zuidbroek, Oranjepark en Het Loo. 
15.30 – 16.30 uur: Borrel op het Stationplein
16.30 uur: Einde

Praktische informatie

  • 15 november (aanmelden vóór 8 november).
  • Maximaal aantal 30 deelnemers, dus wees er snel bij
  • Kosten: € 350,00 p.p. (ex. Btw.)
  • Bij inschrijving 2 personen € 50,00 korting (kijk op aanmeldformulier voor de voorwaarden)
  • Leden Groenkeur krijgen € 50,00 korting

Direct aanmelden

Apeldoorn Bomenexcursie

 

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl