Elke twee jaar publiceert de Financial Times de Foreign Direct Investment index for European Regions and Cities of the Future. Lees hier welke (Nederlandse) steden en regio’s een vestigingsklimaat hebben waarmee ze bedrijven laten floreren en wat de impact van de Brexit is op deze lijst.

De onderzoekers beoordelen de steden en regio’s op vijf categorieën: economisch potentieel, arbeidsmarkt, kostenefficiëntie, infrastructuur en houding tegenover bedrijven. Die categorieën zijn weer onderverdeeld in 80 indicatoren. De investeringsranglijst zelf is opgesplitst in een lange lijst met subcategorieën voor steden en regio’s. Er werden in die vijf categorieën gegevens verzameld voor 489 gebieden (301 steden, 150 regio’s en 38 stedelijke gebieden).

Uiteindelijk leidde dit tot de volgende lijst voor de steden en regio's met het beste vestigingsklimaat:

Steden Regio's
1. Londen 1. Regio Parijs
2. Dublin 2. Regio Dublin
3. Parijs 3. Noordrijn-Westfalen
4. Amsterdam 4. Baden-Württemberg 
5. München 5. Beieren
6. Moskou 6. Zuidoost Engeland
7. Frankfurt 7. Zürich
8. Zurich 8. Uusimaa
9. Cambridge 9. Schotland
10. Helsinki 10. Noord-Holland
11. Warschau 11. Oost-Engeland
12. Luxemburg 12. Regio Kopenhagen
13. Berlijn 13. Centraal Federaal District
14. Stockholm 14. Hamburg
15. Boekarest 15. Regio Stockholm
16. Limerick 16. Regio Oslo
17. Shannon 17. Berlijn
18. Cork 18. Hessen
19. Copenhagen 19. Bratislava
20. Basel 20. Genève
21. Genève 21. Praag
22. Stuttgart 22. Noord-Brabant
23. Hamburg 23. Zug
24. Eindhoven 24. Boekarest-Ilfov
25. Reading 25. West Midlands

Daarnaast werden enquêtes gehouden in het kader van een zesde categorie, de fDi-strategie, waarvoor 146 aanvragen werden ingediend. In deze categorie dienden locaties details in over hun strategie voor foreign direct investment, die vervolgens werd gescoord door het beoordelingspanel van de fDi. Catalonië bleek, ondanks de recente onrust, hierin de grote winnaar in de categorie voor grote regio’s. Noord-Brabant (middelgrote regio) en Eindhoven (kleinere regio) scoorden in deze categorie hoog met twee keer een tweede plek. Meer informatie leest u hier.

Eindhoven zakt weg

De Brexit lijkt de onaantastbare positie van Londen nog niet aan te tasten, maar Dublin komt wel dichterbij in vergelijking met voorgaande jaren. Het valt tevens op dat de relatief kleine steden in Ierland hoge ogen gooien. Het aantrekkelijke belastingklimaat van het land speelt hierin een grote rol. Amsterdam blijft een zeer aantrekkelijke plek, Eindhoven verliest echter flink terrein en staat nog maar net op de lijst. In 2015 stond de stad nog op de derde plek, maar zakte sindsdien langzaamaan weg uit de top.

Het complete rapport kunt u downloaden op de website van het fDi.

Stadszaken
Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl