Samen met een aantal andere juristen hield ik mij onlangs bezig met de afhandeling van een groot aantal bezwaarschriften parkeerbelasting. Wat ons daarbij opviel was de mate van kennis van en affiniteit met regels, jurisprudentie en computersystemen die wordt verwacht van parkeerders.

Er was recent op sociale media commotie over borden met idealen voor de leefbare wijk die de provincie Utrecht neer had laten zetten in de hal van het provinciegebouw. Want wie moet eigenlijk gaan over de invulling van wat gezond en leefbaar is?

Eén miljoen woningen bouwen, dat kunnen we, zo leek de consensus op het jaarcongres Stedelijke Transformatie. En liefst niet morgen maar vandaag. Voordat het echter zo ver is, moeten nog wel wat hordes worden genomen. Transformatie is meer dan enkel woningbouw. Ook voor zaken als bereikbaarheid, verduurzaming, leefbaarheid en inclusiviteit moet aandacht zijn. Die extra factoren maken de transformaties complex en duur, zeker in binnenstedelijk gebied. Hoe moeten overheid en markt de uitdaging dus samen aangaan?

Rotterdammers moeten oud kunnen worden in hun eigen wijk, dichtbij hun sociale contacten. Daarom hebben veertig marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen, ouderenbonden en de gemeente deze week het ‘Langer Thuis Akkoord’ ondertekend.

De plannen om in Almere Pampus 25 duizend woningen te bouwen en een metroverbinding met Amsterdam aan te leggen zijn volgens wethouder Jan Hoek haalbaar. ‘In 2012 en 2013 is uitgebreid gestudeerd door de samenwerkende overheden. Er is gerekend en getekend aan zowel de woningen als aan de verbinding.’

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl