Steeds meer investeerders zetten aangekochte koopwoningen om tot huurhuizen in de vrije sector. In sommige wijken gebeurde dat in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen. Vooral starters op de huizenmarkt zijn daar de dupe van. Dat blijkt uit analyse van CBS-gegevens door RTL Nieuws.

De markt voor logistiek vastgoed in Nederland stond in 2018 in het teken van een grote vraag naar distributiecentra en grootschalige opslagruimten, zowel door bedrijven - logistieke dienstverleners, retailers en producenten - als door beleggers. Sterker nog: de vraag naar logistiek vastgoed was nog nooit zo groot als in het afgelopen jaar.

Investeren in sterke regio’s opdat zwakke regio’s meeprofiteren, is niet het antwoord op toenemende regionale ongelijkheid. De economisch zwakke regio heeft namelijk maar mondjesmaat baat bij stimulering van de sterke regio. Anderzijds treedt er wel een trickle-up effect op, waarbij de sterke regio juist veel profijt heeft van de investering in de zwakke regio.

Het laatste stukje leeg bedrijfsterrein van het Rotterdamse Europoort moet een cluster van bedrijven in de voedingssector worden, de ‘Rotterdam Food Hub’. Met deze ambitie heeft het Havenbedrijf Rotterdam eindelijk een bestemming gevonden voor het al vijftig jaar braak liggende gebied.

De gemeenteraad van Den Haag zou geen goed zicht hebben op de kwaliteit, effectiviteit en doelmatigheid van de € 65 miljoen die de raad jaarlijks beschikbaar stelt voor het economisch beleid. Dit stelt de Rekenkamer Den Haag in haar onderzoek 'Tel uit je winst'.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl