Eindhoven en Groningen zullen twee keer per jaar aanschuiven bij de vergaderingen van de 4 grote vier steden, de G4. Die boodschap verkondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam afgelopen dinsdag na de troonrede. Zijn stad Rotterdam zit op het moment de G4 voor.

Hans van Tellingen trekt ten strijde tegen overdrijvingen en valse informatie over winkelleegstand. Volgens de Strabo-directeur zijn er meer winkelmeters in gebruik dan ooit. ‘Om nou te zeggen dat wij een landelijk probleem hebben? Nee.’

Eurovisie komt naar Rotterdam. Maar wat levert zo’n circus de Maassstad eigenlijk op, afgezien van hotelovernachtingen? En wat kan Rotterdam doen om de (economische) spin-off te maximaliseren? Stadszaken legde de vraag neer bij drie experts: econoom Erik Braun, locatiekeuzeadviseur René Buck en communicatiestrateeg Rinske Brand.

Een florerend centrumgebied wordt vaak vanuit een ruimtelijke benadering aangevlogen. Hoe zit het met de ontsluiting? En met de aankleding? Belangrijke vragen, maar een ding mag niet vergeten worden wanneer men spreekt over vitale centrumgebieden: de ondernemers en hun medewerkers. Stadszaken stelt vier vragen aan Willem Leyh, projectleider Human Capital Agenda van de Retailagenda.

Op 1 september gaat de Buitenring Parkstad Limburg officieel open. Voor de economische ‘doorstart’ van de voormalige mijnstreek is de ring die 450 miljoen kostte noodzakelijk, benadrukken bestuurders. De ring zorgt niet alleen voor de betere ontsluiting van bedrijventerreinen en een afname van doorgaand verkeer door de wijken, maar verbindt ook de vele toeristische attracties die de regio rijk is. Parkstad zet de buitenring inmiddels als ‘Leisure Ring’ in de markt. Stadszaken stelde vijf vragen aan bedenker Han Verheijden.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl