15 a

Middenhuurproductie loopt achter en corporaties kunnen maar mondjesmaat bijspringen om dit probleem op te lossen. De complexe en tijdrovende markttoets belemmert hun ruimte in het vrije segment. In Woerden slaan corporatie GroenWest, de gemeente en provincie de handen dus ineen om de toets sneller en soepeler door te lopen. Zo moeten op hoog tempo 800 woningen op toplocatie Snellerpoort gebouwd kunnen worden.

a

Gebrek aan bouwlocaties is de belangrijkste bottleneck voor woningcorporaties. Een op de drie corporaties kan hierdoor haar bouwambities niet waarmaken.

a

Amsterdam is de beste woonstad in Nederland, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat blijkt uit de Residential Ranking 2020 van vastgoedadviseur JLL. Opvallend in de ranglijst is de opkomst van de middelgrote steden. Naast Delft staan ook Amersfoort en Zwolle in de top 5 van beste woonsteden.

a

De gemeente Amsterdam en brancheverenigingen IVBN, Vastgoed Belang en NEPROM tekenen maandag een intentieverklaring voor meer en betaalbaardere huurwoningen. De overeenkomst lijkt een knap staaltje polderen: zowel de gemeente als de marktpartijen leveren in, om samen bouwproductie en betaalbaarheid te stuwen. Wel blijft de vraag welk beleid de komende tijd op Rijksniveau wordt ingevoerd. Dat kan de huidige samenwerking namelijk verstoren.

a

In het vorige week gepresenteerde rapport Klein land, grote keuzes schetst denktank DenkWerk de toekomst van Nederland en de economisch-ruimtelijke keuzes die gemaakt moeten worden om ons land toekomstbestendig te maken. Baanbrekend zijn de ideeën voor de vakwereld niet, een interessante toevoeging in het warm houden van de discussie wellicht wel. Belangrijk is dat iemand de knoop doorhakt in de vele ruimtelijke uitdagingen waar we voor staan. Snijdt het rapport hout? We vroegen een aantal deskundigen uit overheid, markt en wetenschap naar hun mening.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl