11 a

Vorige week publiceerde Stadszaken een bevlogen oproep van een groep stadsexperts onder leiding van Ton Venhoeven. Met gemengde gevoelens – want het is altijd jammer om bevlogenheid dood te slaan – stuurde ik een kritische eerste reactie, en beloofde om snel uitgebreider te reageren op het pleidooi om functiescheiding te vervangen door een focus op schaalniveaus.

a

Een radicale menging op vier schaalniveaus: huishouden, buurtleven, stationsbiotoop en metropoollandschap: daarvoor pleitte een groep stadsexperts onder leiding van Ton Venhoeven vanochtend op Stadzaken. Twee lezers reageerden direct. Kibboets-achtige vergezichten, vindt organisatie-adviseur Paul Schmitz. Klaas Mulder rept van 'arrogantie van ruimtelijke denkers, die geen weet hebben van de sociale werkelijkheid'.

a

'Een nieuwe grondslag voor de stedenbouw, voor minder doen we het niet. Weg met de scheiding tussen wonen, werken, recreëren en verkeer, het aloude stokpaard van de CIAM. Wij kiezen voor radicale menging op vier schaalniveaus: huishouden, buurtleven, stationsbiotoop en metropoollandschap.' Een groep stadsexperts onder leiding van Ton Venhoeven, VenhoevenCS Architecture+Urbanism, doet via Stadszaken deze bevlogen oproep. 

a

Een groep Amsterdammers wil dat de ongebreidelde uitverkoop van de openbare ruimte voor festivals een halt wordt toegeroepen. Ze startten een crowdfundactie om een vergunningsaanvraag te doen voor het vrije gebruik van alle parken en pleinen in Amsterdam door niemand anders dan de bewoners van Amsterdam. Lees hier meer over de oproep van Mokum Reclaimed.

a

Met het project BrinQ neemt de gemeente Westerveld het beheer en de inrichting van de openbare ruimte compleet op de schop. De openbare ruimte moest veel meer van de inwoners zelf worden. Projectleider Dirk Buiter (Westerveld) en adviseur Dion Koens (BTL Advies) schetsen wat daarbij komt kijken. ‘Inwoners zitten niet te wachten op kwaliteitsniveaus, maar op schoon, veilig, toegankelijk en duurzaam.’

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl