Alles over Technologie

De vermaarde Britse tv-serie Black Mirror houdt ons een spiegel voor waar het heen kan gaan met de aanhoudende digitalisering. Op zijn zachtst gezegd wordt een onbehagelijk beeld geschetst. Techleider Elon Musk komt met dezelfde boodschap: de voortgang van Artificiële Intelligentie is de grootste bedreiging voor de mensheid. In de smart city komen al die technologieën samen. Welke lessen kunnen stedenbouwkundigen en bestuurders trekken uit deze gitzwarte toekomstbeelden, nu het nog niet te laat is.

Smart stedebouw maakt heimats

4 april 2018 15:15

De smart city heeft geen nieuwe stedebouwers en planologen nodig, maar professionals die begrijpen dat technologisering het nieuwe normaal is. En dat dat ook hun vak ingrijpend heeft veranderd. Een inleiding in de nieuwe stedebouw in zes principes.

Bedrijfsblindheid is mij niet vreemd. Toen ik als student post bezorgde, kreeg ik al snel dromen over brievenbussen. Dat ik nu af en toe badend in het zweet wakker wordt van een enge droom over de slimme stad, verbaast me niet echt.

Drones gaan op korte termijn de handmatige verkeerstellingen overnemen. Onderzoek door Antea Group en ViNotion in opdracht van Rijkswaterstaat wijst uit dat drones veiliger, flexibeler, beter controleerbaar en uiteindelijk goedkoper zijn dan handmatige tellingen.

Toenemende verstedelijking, maar ook smart mobility en andere technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat steden en gebouwen op een nieuwe manier ingericht moeten worden. Bij deze inrichting is participatie van burgers een zeer belangrijk element. 'Virtual reality speelt daarin een grote rol', aldus Jeroen Steenbakkers van The Urban Future.