Alles over Mobiliteit

Veel mobiliteitsvraagstukken worden veelal economisch en technisch benaderd. Hierbij staat de vraag centraal hoe mobiliteit efficiënter, slimmer en goedkoper georganiseerd wordt. Emeritus-hoogleraar Friso de Zeeuw geeft antwoord.

Utrecht wil een nieuw intercitystation en een nieuwe tramlijn of snelbusbaan. De stad en provincie hebben de Rijksoverheid daarvoor om miljarden euro's gevraagd om de economie in de Noordvleugel te versterken. Gerlof Rienstra deed onderzoek naar de vervoersbewegingen in de Noordvleugel en schetst een mismatch op de arbeidsmarkt en toenemend woon-werkverkeer die deze claim rechtvaardigen.

Investeren in uitbreiding van het rijkswegennet en de hoofdspoorwegen is niet langer dé oplossing voor het bereikbaar houden van Nederland. De investeringsstrategie moet beter aansluiten bij de veranderende reisbehoefte, meer gebruik maken van nieuwe technologie en duurzamer zijn.

Burgers onthulden vanochtend verkeersborden op plekken waar de lucht zo sterk vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht.

De provincie Noord-Holland gaat het zonnewegdek SolaRoad ook testen voor zwaar verkeer. Na de succesvolle pilot op het fietspad in Krommenie, gaan de gemeente Haarlemmermeer en de provincie op zoek naar een geschikte locatie om zwaar verkeer over SolaRoad heen te laten rijden.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl