De fietstunnel nabij winkelcentrum Het Nieuwe Landgoed in Ede is voorzien van een interactieve lichtoplossing die het gevoel van veiligheid bevordert.

De fietstunnel nabij winkelcentrum Het Nieuwe Landgoed in Ede is voorzien van een interactieve lichtoplossing die het gevoel van veiligheid bevordert.

Aanleiding waren de zorgen van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Ede. Deze vond de fietstunnel sfeerloos en te donker. Het LuxLab kwam vervolgens met een ontwerp waarbij de verlichting reageert en meebeweegt met de gebruiker; het zogenoemde looplicht volgt als het ware de voetganger of fietser en onderstreept zo de dynamiek in de tunnel.

Het publiek reageert positief op de aangebrachte verlichting, aldus De Vries. ‘Jongeren maken wilde bewegingen om te zien of het licht het bijhoudt, meisjes maken er selfies met het licht op de achtergrond en kinderen zijn verwonderd als ze merken dat het licht hen volgt.’ Voor de techniek werd het bedrijf Livingprojects ingeschakeld, dat zorgde voor passende, robuuste armaturen.