Alles over Organisatie

De Nederlandse overheid daagt de samenleving uit om zich in te zetten en samen te werken voor de energietransitie. Het is echter de vraag of diezelfde overheid wel in staat is om ruimte en expertise te bieden aan welwillende initiatiefnemers. Rijksuniversiteit Groningen en adviesbureau OnderSogt deden onderzoek bij de gemeenten Almere, Groningen en Tilburg naar het transitievermogen van gemeenten.

Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans vindt het een ‘vrij schandalige gang van zaken’ dat de grootste partij, die 21 procent van de stemmen kreeg, bij de formatie buitenspel is gezet. Toch gebeurde dit al in 9 gemeenten na de gemeenteraadsverkiezingen. Waar gebeurde het, hoe reageerden de fractievoorzitters en welke conclusies kunnen we trekken? Lees het hier.

Andries Heidema wordt commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. De ministerraad heeft ingestemd met deze voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming van de ChristenUnie-politicus gaat in op 11 juli 2018.

Op woensdag 21 maart ging Amsterdam naar de stembus en koos GroenLinks tot winnende partij. GroenLinks heeft een coalitie gevormd met D66, PvdA en de SP. Op donderdag 24 mei presenteerden de partijen hun coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’. Dit zijn de belangrijkste RO-punten.

Met de zogeheten Urban Agenda for the EU heeft de Europese Unie goud in handen, maar beleidsmakers kunnen het potentieel van het nieuwe initiatief nog veel beter benutten door meer in te zetten op experimenteren. Dat concluderen onderzoekers van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht in een uitgebreide studie naar de praktische uitwerking van deze nieuwe Europese werkwijze.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl