Alles over Opinie in Smart

De vermaarde Britse tv-serie Black Mirror houdt ons een spiegel voor waar het heen kan gaan met de aanhoudende digitalisering. Op zijn zachtst gezegd wordt een onbehagelijk beeld geschetst. Techleider Elon Musk komt met dezelfde boodschap: de voortgang van Artificiële Intelligentie is de grootste bedreiging voor de mensheid. In de smart city komen al die technologieën samen. Welke lessen kunnen stedenbouwkundigen en bestuurders trekken uit deze gitzwarte toekomstbeelden, nu het nog niet te laat is.

Nu bij de ene partij de champagne op is, en bij de andere de tranen gedroogd, begint het grote formeren. Dat wordt, zo zegt iedereen van tevoren, een onmogelijke opgave. Met veel nieuwe partijen en nog meer nieuwe raadsleden en bestuurders.

Bedrijfsblindheid is mij niet vreemd. Toen ik als student post bezorgde, kreeg ik al snel dromen over brievenbussen. Dat ik nu af en toe badend in het zweet wakker wordt van een enge droom over de slimme stad, verbaast me niet echt.

Toenemende verstedelijking, maar ook smart mobility en andere technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat steden en gebouwen op een nieuwe manier ingericht moeten worden. Bij deze inrichting is participatie van burgers een zeer belangrijk element. 'Virtual reality speelt daarin een grote rol', aldus Jeroen Steenbakkers van The Urban Future.

Tijdens de kerstdagen las ik wat te lang was blijven liggen. Boeken, tijdschriften, rapporten en de Opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie. Dat stuk lag er al een tijdje. Sorry. De tijd vliegt.