Alles over Regionale samenwerking

'Ook provincie Groningen en Friesland willen de Formule 1 naar Assen.' In de media verschijnen volop steunbetuigingen van gedeputeerden en wethouders uit de noordelijke provincies die samen strijden voor topsport in Assen. Het noorden is meer dan ooit verenigd. Uitsluiting van de Tesla-handelsreis van oud-minister Kamp vormde het begin van Top Dutch.

'Zelfs Rem Koolhaas wil meer aandacht voor het Randland', kopten we vorige week. Den Haag 'verwaarloost' het platteland en de starchitect ziet het met lede ogen aan. Hoogleraar economie Harry Garretsen van de RUG vertelt hoe we de achtergebleven regio's aantrekkelijker maken. ‘Geen topsectoren, geen subsidies voor gekunstelde clusters, maar wel degelijk faciliterend beleid.'

Antistedelijkheid als blitzkrieg

12 januari 2018 11:10

Als een blitzkrieg wordt het antistedelijk offensief uitgevoerd. NRC Handelsblad, Het Parool, Algemeen Dagblad en Stadszaken bombarderen ons de laatste week met interviews met niet onbelangrijke personen in het ruimtelijk debat. Jos Gadet, hoofdplanoloog Ruimte en Economie bij de gemeente Amsterdam, snapt weinig van de opportunistische omwenteling.

Nieuwe winkel-, kantoor- en bedrijvenlocaties zijn in Zuid-Limburg enkel nog toegestaan in een daarvoor aangewezen hoofdstructuur. Daarbuiten kunnen gemeenten op termijn winkels en kantoren herbestemmen, om zo overtollige meters van de markt te halen.

Joop Mulder is oprichter van Oerol. Een bekendheid in Friesland met zijn kenmerkende uiterlijk en onuitputtelijke stroom aan bijzondere ideeën. Na Oerol wil hij nu de Noord-Friese economie een boost geven via het levensproject Sense of Place.