Er is 324 hectare nieuwe Brabantse bedrijventerreingrond uitgegeven in de afgelopen drie jaar: vorige week werd dat nog als goed nieuws gepresenteerd. Voor de Eindhovense lector Cees-Jan Pen is het een doorn in het oog. Hij doet een oproep aan gemeenten én werkgevers om bestaande ruimte beter te benutten.

Uit een analyse van de ontwikkelingen op Brabantse bedrijventerreinen tussen 2014 en 2017 blijkt dat bedrijventerreinen in Brabant zich positief ontwikkelen. Er zijn de afgelopen twee jaar bijna 15.000 banen bij gekomen en er is meer grond uitgegeven dan voorgaande jaren. Desondanks blijven er aandachtspunten.

 

BT en Stadszaken.nl zijn samen met een gewichtige jury op zoek naar de beste circulaire werklocaties en regio’s. Bekijk hier wie de voorlopers zijn op het gebied van de circulaire economie en ontdek wie er kans maken op de awards tijdens het jaarlijkse BT Event op 2 november in Lelystad. 

Het recente advies van de Rli over grondbeleid leverde al meerdere reacties op. Daaruit blijkt hoe belangrijk het grondbeleid is. Demetrio Muñoz Gielen komt daar nog eens overheen. 'Fortaitair kostenverhaal, een prima idee, maar blijf af van de regeling vrijwillige kavelruil'.

In haar advies over grondbeleid stelt de Rli terecht de (toekomstige) uitvoerbaarheid van gebiedsontwikkeling aan de orde. Maar het gemak waarmee de Raad nieuw instrumentarium uit de hoge hoed tovert om de uitvoerbaarheid te verbeteren wekt verbazing, betoogt Erwin van der Krabben. 'Onvoldoende onderbouwd en onverstandig', luidt zijn oordeel.