Alles over Wetgeving

De omgevingsvisie blijkt een kerndocument voor de nieuwe manier van werken bij de overheid. De experimenten met dit nieuwe instrument voor het omgevingsbeleid leggen ragfijn de kansen en uitdagingen bloot. Misschien wel de allerbelangrijkste lessen tot dusver: het is niet een kunstje wat je even leert en de sectorale reflex los je niet op met een organisatieverandering.

Een meerderheid van de vakwereld lijkt voorstander van een algeheel rookverbod in de openbare ruimte. Dat blijkt uit een lezers-enquête van Stadszaken.nl en Stedelijk Interieur. Ruim 73% van 111 respondenten die de enquête invulden, willen dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om roken in de openbare ruimte te verbieden.

Na de invoering van het aardgasverbod per 1 juli ontstond er paniek bij bouwers en projectontwikkelaars. Nu is de beslissing genomen om het aardgasverbod op nieuwbouw niet te laten gelden indien er vertraging of hogere bouwkosten aan het gasverbod verbonden zijn. Dit blijkt uit een ministeriële regeling die Klimaatminister Wiebes vandaag bekend heeft gemaakt.

Er is 90 miljoen beschikbaar gemaakt voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het digitaal stelsel. Dit staat in de begroting van het ministerie van BZK. De planning blijft daarmee op schema lopen; alles blijft gericht op de inwerkingtreding en implementatie van de Omgevingswet per 1 januari 2021.

De Future City Foundation schrijft een bouwbesluit voor de smart city. Op 31 mei organiseren Stadszaken, ROmagzine en Future City een ontwerpatelier over dit bouwbesluit. Aanmelden kan nog via: http://future-city.nl/31-mei-bouwbesluit/. Maar waarom eigenlijk een smart city-bouwbesluit? De Future City Foundation legt het uit.

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl