Jos Feijtel blikt aan het begin van het nieuwe jaar alvast terug op een roerig 2018. Rotmans gaat zich bemoeien met de Omgevingswet, de kleinere steden komen in opstand tegen de Randstad en Cees-Jan Pen wil transformatiewoningen in de kerncentrale.

Dezer dagen verscheen het rapport van o.a. de G32 naar de transformatiepotentie van de steden in ons land. Eerder dacht het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat 35 tot 80% van de nieuwbouwvraag naar woningen in de steden zou kunnen worden opgevangen; nu blijkt uit dit nieuwe onderzoek dat het om 10 tot 30% gaat. 

Met ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van bouwers, beleggers en ontwikkelaars vliegt Hamit Karakus, directeur van kennisinstituut Platform 31, in zijn laatste column volledig uit de bocht. Hij vindt het ‘schandalig’ dat ‘iedereen in het vastgoed’ lijkt voor te sorteren op een nieuwe Vinex-operatie. Dat is ‘verraad aan de stad’. En zo gaat de litanie maar voort.
 

Enkele weken geleden is de nieuwe Woningbouwmonitor Noord-Holland verschenen. Resultaat: 45.000 woningen tekort in de periode tot 2040. Toch ziet de verantwoordelijk gedeputeerde in deze provincie, mevrouw Joke Geldhof, geen problemen.

De bouwsector profiteert optimaal van de verdichtingsideologen is de stelling van Jos Feijtel. De adviseur Wonen en voormalig corporatiedirecteur snapt niet dat de buitenstedelijk bouwen-lobby wordt afgeschetst als lobby van de bouwsector. Lees hier zijn pleidooi.