Ontwikkelaars, bouwers, makelaars én overheden slaan de handen ineen rond een ambitieuze woningbouwaanpak in Zwolle die versnelling van de bouwproductie, verduurzaming en betaalbaarheid combineert. En dat alles binnen bestaande stadsgrenzen. Betrokkenen noemen de samenwerking ‘uniek’.

Ook ik was verbaasd toen het partijbestuur van Leefbaar Nederland Emile Ratelband eind 2002 aanwees als nieuwe partijleider. Fred Teeven had zich na het gedwongen vertrek van Pim Fortuyn uit de naad gewerkt om nog iets van de partij te maken, maar de wat onbehouwen Noord-Hollander bleek bepaald geen stemmenkanon.

Niet om aan te zien was het, het debat tussen Lodewijk Asscher (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) afgelopen zondag op TV bij Buitenhof. Ze namen elkaar moreel de maat, strooiden over en weer met verdachtmakingen. Maar de vraag wat hun partij doet om de segregatie in het onderwijs tegen te gaan, ontweken ze gebroederlijk.

Gemeenten in de buurt van grote steden voelen de druk van de overspannen woningmarkt aan den lijve. Daags voor de gemeenteraadsverkiezingen kloppen steeds meer stedelingen aan bij de gemeentepoort. Maar bouwen voor deze nieuwe groep ‘vluchtenden’ gaat niet van harte. Volgens burgemeester Titia Cnossen van de Gemeente Woudenberg zijn er genoeg inhoudelijke argumenten om dat wel te doen. ‘In een tijd van huishoudensverdunning is huishoudensgroei de beste manier om je gemeente vitaal te houden.’

Vergaande aanpassing van de Crisis- en herstelwet en een aantal andere maatregelen zijn nodig om de woningbouwproductie een zeer gewenste steun in de rug geven. Dat bepleit de vereniging van projectontwikkelaars (NEPROM) vandaag in een brief aan minister Ollongren van BZK. Opvallend detail: 'bovenwettelijke eisen' uit de Crisis- en herstelwet zoals vergaande duurzaamheidseisen moeten aangepast worden ten faveure van de productie.