Alles over Stedelijke economie

Enkele weken geleden is de nieuwe Woningbouwmonitor Noord-Holland verschenen. Resultaat: 45.000 woningen tekort in de periode tot 2040. Toch ziet de verantwoordelijk gedeputeerde in deze provincie, mevrouw Joke Geldhof, geen problemen.

In een nieuwe editie van Buitenlandse Stadszaken duiken we in stedelijke innovaties in midden- en lagere inkomenslanden. Innovaties in het stedelijke milieu in China, Colombia en Vietnam komen aan bod. Wellicht kunnen ontwikkelden landen hier nog iets van leren. 

Het wordt eindelijk het jaar van het middensegment. Jaren is deze groep huurders vergeten, maar Joep Arts ziet het nieuwe jaar zonnig in en heeft daarvoor vijf redenen in gedachten. Dat is nog eens positief nieuws in het nieuwe jaar.

De hoeveelheid kantoortransformaties houdt amper verband met de hoeveelheid leegstand. Uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning is gebleken dat de onttrekkingen voornamelijk plaatsvinden in de Randstad terwijl ook in veel andere regio’s de kantorenleegstand groot is.

Ons economisch beleid is volledig gericht op groei in enge betekenis. Prof.dr. Arnold Heertje ergert zich daar mateloos aan. ‘Dat betekent dat alleen zaken die in geld zijn uit te drukken meetellen. Niet-calculeerbare zaken als natuur, cultuur, milieu en leefbaarheid worden weggecijferd. Dat moet radicaal veranderen.'