Alles over Smart

De vermaarde Britse tv-serie Black Mirror houdt ons een spiegel voor waar het heen kan gaan met de aanhoudende digitalisering. Op zijn zachtst gezegd wordt een onbehagelijk beeld geschetst. Techleider Elon Musk komt met dezelfde boodschap: de voortgang van Artificiële Intelligentie is de grootste bedreiging voor de mensheid. In de smart city komen al die technologieën samen. Welke lessen kunnen stedenbouwkundigen en bestuurders trekken uit deze gitzwarte toekomstbeelden, nu het nog niet te laat is.

De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is de eerste universitaire opleiding in ’s-Hertogenbosch. Ontstaan vanuit een samenwerking tussen de universiteiten van Tilburg en Eindhoven, springt de opleiding in op een verwacht tekort van achtduizend dataspecialisten. Het brengt studenten, onderzoekers en ondernemers samen onder één dak. Nu opent de opleiding een nieuw centrum.

Eindhoven ondersteunt Nederlandse steden in hun transformatie naar smart city. De Lichtstad heeft de 'Smart City Toolk!t' uitgebracht, die bestaat uit een combinatie van beleids- en technologische instrumenten.

Smart stedebouw maakt heimats

4 april 2018 15:15

De smart city heeft geen nieuwe stedebouwers en planologen nodig, maar professionals die begrijpen dat technologisering het nieuwe normaal is. En dat dat ook hun vak ingrijpend heeft veranderd. Een inleiding in de nieuwe stedebouw in zes principes.

Nu bij de ene partij de champagne op is, en bij de andere de tranen gedroogd, begint het grote formeren. Dat wordt, zo zegt iedereen van tevoren, een onmogelijke opgave. Met veel nieuwe partijen en nog meer nieuwe raadsleden en bestuurders.