Alles over Mensen

De gemeente Amsterdam houdt tijdens de drukke paasdagen komend weekeinde een paasoffensief tegen de illegale verhuur van woningen aan toeristen. Dat schrijft Het Parool.

In de slimme stad worden eindeloze hoeveelheden data gecombineerd tot bruikbare informatie. Maar hoe zit het met privacy? Welke gegevens mag je gebruiken? Waarvoor? ‘Wees niet té angstig’, stelt Bart Schermer van privacy-specialist Considerati. ‘Maar denk van tevoren wel goed na.’

De 17 miljoenste inwoner van ons land is een feit. In vijftien jaar tijd zijn er 1 miljoen inwoners bijgekomen, voornamelijk in gemeenten die al dichtbevolkt waren. Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Almere voeren de lijst aan, meldt CBS.

Maatschappelijke voorzieningen staan onder grote druk. Om buurt- en dorpshuis te laten bestaan is een bundeling van voorzieningen het meest kansrijk. Welke combinaties zijn populair en welke ruimtelijke strategieën ontstaan er om ontmoeting en verheffing van bevolkingsgroepen te stimuleren?

In economisch succesvolle steden groeit de kloof tussen arm en rijk. Ook stijgt de segregatie van laagstbetaalden en bijstandsontvangers. Fysieke interventies bieden maar zeer beperkt soelaas. Beleid kan daarom het beste gericht zijn op het ondersteunen van mensen.