Alles over Energie

Zwolle mag zich Solar City 2016 noemen. De jury van de verkiezing koos de gemeente Zwolle als beste zonne-energiegemeente van Nederland.

Ons elektriciteitsnetwerk is nog niet ingericht op veranderende energiestromen. Hoeveel decentrale stroom kan ons netwerk aan? Bij welke energiepieken ontstaan problemen? Moeten we in de wijk ruimte reserveren voor een buurtbatterij? DNV GL ontwikkelde voor die vragen een testfaciliteit.

Het valt mij op dat een visie op de ruimtelijke impact van de gewenste energietransitie volledig ontbreekt. Het begrip ruimte figureert in alle documenten vooral als financieringsruimte, emissieruimte of interpretatieruimte. Toch zullen de ruimtelijke gevolgen enorm zijn.

De gascentrale in de Groningse Eemshaven wordt getransformeerd tot een opslagplek waar overaanbod van zonne- en windenergie kan worden omgezet in vloeibare ammoniak. Dat meldt Nuon, eigenaar van de Magnum-centrale.

Het slim opladen van elektrische auto's is weer een stapje dichterbij. Met de app Jedlix, een initiatief van Eneco, kan het laadproces plaatsvinden op de momenten dat het hard waait of de zon schijnt en daarmee de duurzame energieproductie zijn piek bereikt.