Alles over Ruimte

Woonstichting De Key gaat 309 nieuwe sociale huurwoningen realiseren op de voormalige NDSM-werf. Het gaat om woningen van dertig tot vijftig vierkante meter die worden aangeboden via Woningnet.

Sinds mijn vertrek uit ‘Den Haag’ maak ik me op mijn nieuwe leefplek in de Achterhoek druk over de openbare ruimte. Nu niet ambtshalve vanuit de overheid, maar als ondernemende burger. Ik voel me meer dan ooit verbonden met landmakers in andere gebieden in NL. En start bij deze een beweging: ‘landmakers voor een overheid met dubbele doelstellingen’.

De vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten in de provincie Noord-Brabant is hoog. Uitzendbureaus en werkgevers kopen massaal reguliere woningen op in woonwijken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Inwoners roeren zich. Het achterliggende probleem: ‘Er wordt te weinig geschikte huisvesting voor de arbeidsmigrant gerealiseerd.’ Joris van den Bergh, adviseur Wonen bij de provincie Noord-Brabant, licht de discussie toe.

Er is veel te doen rondom suburbaan wonen: inbreiden moet immers boven uitbreiden, de weilandplannen zouden vooral een verdienmodel van de ontwikkelaars zijn, en de weilandplannen zouden saai zijn. Peter van Geffen, directeur Stec Groep, deelt zeven gouden regels om sublieme suburbane woonmilieus te maken waar dat nog echt nodig is.

De jury voor de landelijke Award Beste Openbare Ruimte gaat binnenkort van start. De award wordt uitgereikt op het Landelijk Congres Openbare Ruimte dat op 21 juni in Breda plaatsvindt.