Alles over Ruimte

Gisteren presenteerde minister Hugo de Jonge zijn aanpak voor toegankelijkheid. En die begint vaak gewoon op straat. Toegankelijkheid is daarom een van de criteria voor de Award Beste Openbare Ruimte die volgende week donderdag wordt uitgereikt op het Landelijk Congres Openbare Ruimte. Stadszaken.nl sprak met jurylid Berry den Brinker, omgevingspsycholoog en zelf slechtziend. 'Ik ben blij met het initiatief van de minister. Maar vooralsnog staat toegankelijkheid bij ruimtelijk ontwerpers nog niet bovenaan de prioriteitenlijst.'

Sinds het kabinet heeft besloten de gaskraan definitief dicht te draaien, lijkt de geestdrift het te winnen van de ratio bij de energietransitie. Het plan van corporatiekoepel Aedes om €108 mrd te steken in de duurzame renovatie van 2,1 miljoen huurhuizen, schiet bijvoorbeeld zijn doel voorbij. Het is te duur, in vele opzichten onwenselijk en misschien wel overbodig.

Het Rijk investeert 26 miljoen in de aanleg van nieuwe fietspaden, maar reeds bestaande infrastructuur laat nog wel wat te wensen over. 63% van alle ernstige verkeersslachtoffers valt op de fiets en uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het ontwerp van het fietspad hier grote invloed op heeft. Hier vijf ontwerpprincipes om fietspaden veiliger te maken.

Een revolverend fonds moet dure en complexe binnenstedelijke gebiedstransformaties vergemakkelijken en versnellen. Vandaag presenteert het Platform Stedelijke Transformatie een uitwerking van het plan voor zo'n fonds aan de minister, die eerder al 38 miljoen toezegde. Hoe werkt zo'n revolverend fonds precies? Stadszaken sprak met de architecten.

De gedachte dat maatschappelijke actoren zelf actief aan milieu- en leefomgevingsbeheer willen bijdragen heeft breed wortel geschoten bij de Nederlandse overheid. Daaraan gekoppeld leeft de overtuiging dat door minder te sturen en door meer te faciliteren de overheid kan zorgen voor een breed gedragen duurzaam milieu-en leefomgevingsbeleid. Hoe werkt dat?

Stadszaken
Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort
redactie@stadszaken.nl