Alles over Technologie

Niet alleen lichtmasten en prullenbakken kunnen straks communiceren via het LoRa-netwerk, ook slimme fietssloten maken gebruik van de technologie. Het Nederlandse Mobilock, dat kan worden aangestuurd met smartphones, maakt gebruik van het door KPN gefaciliteerde Internet-of-Things-netwerk.

Commerciële partijen die laadpalen plaatsen, onderhouden en exploiteren zijn nog op een hand te tellen. ‘En dat is raar', vindt projectleider Gijs van der Poel van Over Morgen. ‘Het verdienmodel zit niet zo ingewikkeld in elkaar, dat geldt ook voor gemeenten.'

Het knappe aan ondernemer Roosegaarde is niet dat hij mooie dingen bedenkt. Of dat hij die jat. Het is zijn handelsgeest.

 

Met de komst van alternate reality heeft de stad er een nieuwe bij gekregen: de virtuele. Gamers profiteren er van door het spelen van location-based games. De fysieke stad dient als speelbord waarop ze elkaar virtueel te lijf gaan.Een nieuwe manier om mensen naar je stad te trekken?

Real-life modelingbureau Tygron ontwikkelt een digitale tool voor de inpassing van de Omgevingswet. Ambtenaren kunnen vanaf 2018 door hun eigen gemeenten ‘wandelen’ en ruimtelijke plannen toetsen door middel van de game ‘Laan van de Leefomgeving’.