Alles over Data

Rotterdam lanceert zichzelf in 3D

20 januari 2017 15:58

Over een paar maanden kan iedereen door Rotterdam wandelen middels een 3d-kaart. De digitale kopie van de stad laat alle kenmerken van de buitenruimte zien; alle objecten op maaiveldniveau, de gebouwen en de ondergrond. Het doel is dat professionals, maar ook ondernemers en burgers, zelf in het model kunnen werken. 

Incidenten als geluidsoverlast, hondenpoep en een kapotte stoeptegel in de stad zijn heel voorspelbaar. Tenminste, als je de juiste data weet te ontsluiten en te analyseren. De afdeling Vergunning & Handhaving in Arnhem werkt daarom sinds kort informatiegestuurd.

Google naar de slimste steden ter wereld en je komt uit bij het rijtje New York, Stockholm, Amsterdam, Singapore en Barcelona. Jackson, Mississippi toont met 172.000 inwoners aan dat ook kleine(re) steden met visie een smart city kunnen worden.

Steeds meer objecten in de openbare ruimte worden aangesloten op internet. Denk aan bruggen en sluizen, maar ook aan lantaarnpalen, laadpalen voor elektrische auto’s, bushaltes en prullenbakken. Daar is een toekomstvast netwerk voor nodig. Hoe ziet het ideale netwerk van de slimme stad eruit?

De stad is Pokémon Go

14 juli 2016 9:30

Stap voor stap is alles om ons heen data. De stoep, de lantaarnpaal, de bomen, het gat in de weg, de hond en vooral wijzelf. Die verandering biedt een enorme kans voor de stedebouw en stedebouwers. Want we laten toch niet de technerds en de Googlers van de wereld bepalen hoe onze steden functioneren? De stad is Pokémon Go.