Alles over Participatie

Sturen of loslaten? Hoe vaak ik die vraag niet krijg van overheden als zij nadenken over hun rol bij maatschappelijke vraagstukken. Mijn antwoord is steevast hetzelfde: sturen én loslaten. Waar terugtreden en faciliteren tegenwoordig de populaire uitgangspunten zijn, pleit ik voor een leidende rol voor overheden bij het adresseren van belangrijke maatschappelijke opgaven, zeker ook in de stad.

Ik wil geen rationele politiek

13 maart 2017 23:21

Moeten kiezers een verstandige keuze maken op 15 maart? Als het aan informaticus en simulatie-expert Peter Sloot ligt wel. ‘Het probleem is dat de kiezers niet rationeel tewerk gaan. Daar valt veel te verbeteren’, zegt hij in een stuk in de Volkskrant

In verkiezingstijd zijn ambtenaren een graag genoemde bezuinigingspost om alle verkiezingsbeloften te kunnen betalen. Maar ze zijn juist ook weer nodig om veel van die beloftes uit te voeren. Dus wat willen we eigenlijk: meer of minder ambtenaren?

In Amsterdam wordt vanaf begin dit jaar een krachtige beïnvloedingstechniek ingezet om de verspreiding van reclamefolders tegen te gaan. In de meeste gemeenten krijg je wel reclamefolders in de bus, tenzij je een NEE-sticker hebt. In Amsterdam krijg je geen folders meer thuis, tenzij je een JA|JA-sticker op de brievenbus hebt. 

Ik had de DWDD-toespraak van Jan Terlouw gemist. En toen ik iedereen vol lof zag, had ik geen zin meer. Dat bleek terecht. Terlouw hield namelijk een preek in de beste protestantse traditie waarin hel en verdoemenis over ons uit werd gestort.