Alles over Wonen

Er moet meer in ’het groen’ aan de rand van de stad worden gebouwd. Met de huidige bouwplannen, die voornamelijk over projecten bínnen de stadsgrenzen gaan, redden we het niet. Dat zegt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vandaag in De Telegraaf. 

Er is een lobby gaande voor meer aandacht voor het platteland. ‘Antistedelijkheid als blitzkrieg’, noemde Amsterdamse planoloog Jos Gadet het. Electoraal geograaf Josse de Voogd is blij met de mediarevival van het platteland, maar waarschuwt voor de tegenstelling. 6 vragen aan de onderzoeker van Telos.

In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis. Het aantal woningverkopen staat op recordhoogte, maar loopt wel wat terug in de Randstad. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en de Rabobank.

Jos Feijtel blikt aan het begin van het nieuwe jaar alvast terug op een roerig 2018. Rotmans gaat zich bemoeien met de Omgevingswet, de kleinere steden komen in opstand tegen de Randstad en Cees-Jan Pen wil transformatiewoningen in de kerncentrale.

De sociale binding met de buurt is een sterk bepalende factor voor de tevredenheid over het leven onder volwassenen. Het speelt een grotere rol dan kenmerken van de woning doen voor de mate van tevredenheid. Dat geven 9 van de 10 respondenten in recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek aan.