Alles over Wonen

Het Expertteam Eigenbouw, dat werkt in opdracht van BZK en onder aanvoering van RVO, roept gemeenten op zelfbouw een plek te geven. Een mogelijkheid hiervoor is het ‘zelfbouwregister’, dat in Engeland al succesvol wordt toegepast. Na de gemeenteraadsverkiezingen start een pilot. Stadszaken sprak met Jacqueline Tellinga, lid van het expertteam en auteur van het onlangs verschenen essay ‘Zelfbouw is remedie tegen groeiende economische ongelijkheid’ in het FD (20-01). 

Afgelopen maandag presenteerde Rob van Gijzel zijn rapport met aanbevelingen over middenhuurwoningen, als uitkomst van Landelijke Samenwerkingstafel middenhuur. De projectontwikkelaars van de NEPROM nemen afstand van de aanbevelingen, omdat die de nieuwbouwprodutie zou schaden.

In Amersfoort is Kees van Loon, directeur Profund Vastgoedontwikkeling, een begrip. In 2012 nam hij zichzelf voor om alleen nog maar gasloos te bouwen. Zes jaar later spreekt Stadszaken hem over de hobbels, obstakels en successen aan de hand van zijn masterpiece, de herbestemming van het energieproducerende Wooncollege.

De voorwaarden voor de realisatie van duurzame ambities zijn volop aanwezig bij woningcorporaties. 83% van medewerkers van woningcorporaties weet genoeg over duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van CorporatieNL onder 762 bestuurders, managers en medewerkers van woningcorporaties, adviesorganisaties en leveranciers.

Provincies moeten 'lef' tonen om ook aan de stadsgrenzen aan de slag te gaan met woningbouw. Met die oproep gisteren in De Telegraaf haalde minister Ollongren 'bouwen in het groen' uit de taboesfeer. ROm/Stadszaken.nl vroeg de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) om een reactie vanuit haar rol als IPO*-afgevaardigde bij de totstandkoming van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).