Alles over Wonen

Woensdag 15 juni werd de nieuwe Atlas voor gemeenten gepresenteerd. Net als andere jaren voert Amsterdam de lijst aan als aantrekkelijkste woongemeente. Grootste stijgers zijn Dordrecht, Arnhem en Eindhoven. Cees-Jan Pen reageert: ‘Wie niet kiest voor de binnenstad verliest woonaantrekkelijkheid.’

Domweg gelukkig in Emmen

15 juni 2016 15:28

Elk jaar verschijnt er in juni een lijstje waar menig stadsbestuurder met angst en beven naar uit kijkt. Het gaat om de 'Atlas voor gemeenten', een onderzoek dat de vijftig grootste gemeenten in ons land met elkaar vergelijkt op het aspect ‘woonaantrekkelijkheid’. Dit jaar wordt de lijst weer aangevoerd door Amsterdam, Utrecht en Amstelveen.

Uit jaarlijks onderzoek van de Atlas voor gemeenten blijkt dat Amsterdam nog steeds de aantrekkelijkste woongemeente is van Nederland. Snelle groeiers zijn Dordrecht, Eindhoven en Nijmegen. Emmen? Daar kun je maar beter niet gaan wonen. 

NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen wil dat het Rijk weer een strakke regierol pakt wat betreft de ruimtelijke inrichting van ons land. Zo moet het Rijk het voortouw nemen in het ruimtelijk voorsorteren op de komst van grootschalige autodeelplatformen en autonome voertuigen.

In 2014 en 2015 verlieten vooral meer jonge gezinnen de grote stad. Ze verhuisden vrijwel allemaal naar nabijgelegen gemeenten. Het aantal gezinnen met jonge kinderen in de vier grote steden nam desondanks toe, doordat er ook veel twintigers en dertigers wonen die een kind kregen. Dit meldt het CBS.