Alles over Wonen

Minister Ollongren komt in een brief aan de Tweede Kamer terug van een eerdere uitspraak in een artikel in De Telegraaf, waarin ze stelde dat er ook in ’het groen’ aan de rand van de stad moet worden gebouwd. In de brief benadrukt ze vandaag dat bouwen meer prioriteit moet krijgen, maar dat bouwen in de stad altijd de voorkeur verdient. 

Op de site van de Woonbond, pleit directeur Ronald Paping voor een generieke huurverlaging van 10%. Zijn redenering is dat corporaties de afgelopen jaren over de ruggen van de huurders een winst van bijna 25% hebben gemaakt. Een onverstandig plan, stelt voorzitter fysiek domein Jop Fackeldey van de G40. Om meerdere redenen. 

Door een jaarlijkse winst van 3,3 miljard euro kunnen woningcorporaties hun huren met 10 procent verlagen. Dat stelt de Woonbond in een artikel in het FD. Maar het teveel dat huurders nu betalen, is hard nodig om huizen te verduurzamen blijkt uit onderzoek van oud-hoogleraar Johan Conijn.

Reguleer het segment van huren tussen 700 en 950 euro en geef daarbij de woningcorporaties weer een grotere rol. Dat was de kern van het advies van de samenwerkingstafel middenhuur, wat twee weken geleden werd gepresenteerd. Dit leidde tot veel discussie en wellicht ook wel verwarring in de media. Bob Braak en Ron Buiting, adviseurs Procap, pleiten voor kaders.

Vergaande aanpassing van de Crisis- en herstelwet en een aantal andere maatregelen zijn nodig om de woningbouwproductie een zeer gewenste steun in de rug geven. Dat bepleit de vereniging van projectontwikkelaars (NEPROM) vandaag in een brief aan minister Ollongren van BZK. Opvallend detail: 'bovenwettelijke eisen' uit de Crisis- en herstelwet zoals vergaande duurzaamheidseisen moeten aangepast worden ten faveure van de productie.