Alles over Wonen

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van makelaarsvereniging Dynamis blijkt dat Amsterdam ontoegankelijk is geworden voor middeninkomens. Erger is dat de hele noordvleugel op slot dreigt te gaan. Drie vragen aan Dynamis-directeur Wilfred van der Neut.

De krapte op de Amsterdamse woningmarkt is inmiddels dermate hoog dat door stijging van de woningprijzen de woningmarkt niet meer toegankelijk is voor startende middeninkomens. Met een bruto inkomen van 50.000 euro kan gemiddeld nog maar 49 m² woonoppervlakte worden gekocht.

De prijzen van koopwoningen waren in juni 2016 4,6 procent duurder dan in juni 2015: de grootste stijging in bijna 9 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Het PBL-onderzoek waaruit blijkt dat we 35 tot 80 procent van de woningopgave in de bestaande stad kwijt kunnen, gaat voorbij aan de vraag hoe we dit financieren, stelt Friso de Zeeuw. 'We moeten beseffen dat het ISV tot het verleden behoort en de meeste grondbedrijven geen vlees meer op de botten hebben.'

Kleine huishoudens die willen verhuizen van een grote sociale huurwoning naar een passende, kleinere huurwoning krijgen een steuntje in de rug van de gemeente Den Haag. De doorstroompremie van 6.000 euro is bedoeld voor huishoudens tot drie personen die in een sociale woning van vijf kamers of meer wonen.