Alles over Sociale geografie

Onderzoekers van Wageningen UR nodigen iedereen uit om aan te geven hoe gelukkig ze zich voelen op verschillende plekken in ons land. Hiermee willen ze de relatie tussen geluk en leefomgeving verder onderzoeken.

De gemeente Amsterdam houdt tijdens de drukke paasdagen komend weekeinde een paasoffensief tegen de illegale verhuur van woningen aan toeristen. Dat schrijft Het Parool.

In de slimme stad worden eindeloze hoeveelheden data gecombineerd tot bruikbare informatie. Maar hoe zit het met privacy? Welke gegevens mag je gebruiken? Waarvoor? ‘Wees niet té angstig’, stelt Bart Schermer van privacy-specialist Considerati. ‘Maar denk van tevoren wel goed na.’

De 17 miljoenste inwoner van ons land is een feit. In vijftien jaar tijd zijn er 1 miljoen inwoners bijgekomen, voornamelijk in gemeenten die al dichtbevolkt waren. Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Almere voeren de lijst aan, meldt CBS.

Maatschappelijke voorzieningen staan onder grote druk. Om buurt- en dorpshuis te laten bestaan is een bundeling van voorzieningen het meest kansrijk. Welke combinaties zijn populair en welke ruimtelijke strategieën ontstaan er om ontmoeting en verheffing van bevolkingsgroepen te stimuleren?