Alles over Wetgeving

De Omgevingswet en de NOVI (Nationale Omgevingsvisie) gaan definitief naar het ministerie van BZK van aankomend vice premier Kajsa Ollongren.

Over een week treedt u aan en bent u verantwoordelijk voor hoe ons land er in de toekomst uitziet. Want u gaat de Nationale Omgevingsvisie opstellen en door de Tweede Kamer loodsen. U wordt de eerste minister in tijden die een visie heeft op ruimtelijke ordening.

De Oisterwijkse VVD-politica Cora van Nieuwenhuizen gaat in het nieuwe kabinet Infrastructuur en Milieu leiden. De naam van Van Nieuwenhuizen werd afgelopen week al vaker genoemd als het ging om het verdelen van de ministersposten.

De woonparagraaf in het vandaag gepresenteerde regeerakkoord liegt er niet om. De vier coalitiepartijen gaan alle ruimte bieden aan nieuwe woningbouw. Onnodige overheidsbelemmeringen moeten worden weggenomen. Prioriteit wordt gegeven aan de bouw van middenhuurwoningen in de vrije sector en verduurzaming van corporatiebezit, waarvoor Rutte III 100 miljoen euro per jaar reserveert.

Jop Fackeldey is opgetogen over de brief van minister Schultz over de Omgevingswet. Dat heeft niet in eerste plaats te maken met de duidelijkheid over de invoeringsdatum, maar vooral met het woord ‘transitie’ dat de minister gebruikt.