Alles over Wetgeving

Wat in het omgevingsplan staat, mag straks zonder vergunning worden gebouwd. Tóch zullen ruimte-ambtenaren en adviseurs een vergunning nodig hebben om te motiveren dat de omgevingskwaliteit door het project verbetert, verwacht Flip ten Cate van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Senaat mild over Omgevingswet

16 maart 2016 9:13

Extra garanties over participatie, duidelijkheid over de toereikendheid van provinciale bevoegdheden rondom leegstand en harde kritiek van GroenLinks op het wegzetten van cruciale normen in AMvB's; verder oordeelt de Eerste Kamer vooral mild over de Omgevingswet van minister Schultz.

Elke gemeente moet de omgevingsvisie klaar hebben op het moment dat de Omgevingswet van kracht wordt, vindt Jop Fackeldey. ‘Maar dat vraagt nogal wat van de gemeentelijke organisatie, al helemaal op dit moment. Toch moet het. Bestuurlijke sturing op de invoering van de nieuwe wet is nodig. Juist ook van de burgemeester.’

Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik bemoeien zich niet meer met de beeldkwaliteit van het buitengebied. Wat kwaliteit is, is voortaan een zaak van burgers. Dat staat in de omgevingsvisie Kromme Rijn waar de drie gemeenten samen aan werken.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een primeur: sinds eind januari ligt het eerste omgevingsplan van Nederland ter inzage voor de Alphense burgers en bedrijven. Daarmee loopt de gemeente Alphen aan den Rijn vooruit op de Omgevingswet. Het ‘Omgevingsplan Rijnhaven Oost’ voorziet in een maximale gebruiksflexibiliteit.