Alles over Openbare ruimte

Ode aan het hoge wonen

22 mei 2017 17:10

Er waait een nieuwe wind door de succesvolle grote steden van Nederland, die van het wonen in de hoogte, van hoge dichtheden. Amsterdam werkt aan de nieuwe Sluisbuurt op het Zeeburgereiland en Utrecht aan het Beurskwartier naast de Jaarbeurs.

Elke gemeente in Nederland heeft kunst in de openbare ruimte. Soms succesvol, soms mistroostig. In de wekelijkse rubriek Kunst in de openbare ruimte neemt Stadszaken deze kunst onder de loep en beschrijft het verhaal erachter. Deze week: het kunstwerk zonder titel, ofwel 'De Gabo' in Rotterdam.

De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017 is gewonnen door ZuiderDUIN in Almere. Dat maakte juryvoorzitter Josja van der Veer op 18 mei bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. De jury benadrukt de sterke identiteit van ZuiderDUIN en het onderscheidende woonmilieu dat is ontwikkeld.

Een rijker, hechter en schoner Nederland. Dat is het centrale thema van de agenda 2017-2020, die het College van Rijksadviseurs vandaag heeft gepresenteerd. De komende jaren zal het College van Rijksadviseurs het Rijk adviseren op de thema's energie en klimaat, mobiliteit en verstedelijking, en het Nederlandse landschap.   

In zijn agenda benadrukt Floris Alkemade meermaals de maatschappelijke meerwaarde die hij met zijn vakgebied wil creëren. ‘De vorige generatie ontwerpers hield zich bezig met het uitbreiden van de steden. Nu is het tijd om na te denken over de transformatie van wat we hebben.'