Alles over Openbare ruimte

Probleemwijken lijken bezig met een revival. Om dit te voorkomen is vernieuwing hard nodig. Volgens Ben Koenen moet de vernieuwing komen vanuit de communities zelf waar de praktische wijsheid van de bewoners leidend is. 

Drie grote namen in de vastgoedwereld hebben een locatie gekocht in Utrecht in het kader van het belangrijke stadsvernieuwingsplan Merwede Kanaalzone. De gemeente Utrecht steunt dit plan om de problemen rondom de toenemende vraag naar woningen tegemoet te komen.

Waar het ook over gaat in de verkiezingsstrijd, ‘water’ lijkt tot nu toe een vergeten thema. En dat terwijl gemeenten serieus met stresstesten en actieplannen aan de slag moeten om het hoofd te bieden aan hitte, droogte en stortbuien die we nog nooit hebben meegemaakt.

Steeds vaker worden ontwerp en cultuur ingezet bij de vormgeving van grote ruimtelijke vraagstukken. Spannende voorbeelden uit de afgelopen jaren zijn de installatie 2050: An Energetic Odyssey over 25.000 windmolens op de Noordzee, en Volksvlijt 2056 over de economische toekomst van Amsterdam.

De Groene Loper in Breda won in juni tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) de Falco Award Beste Openbare Ruimte 2017. Dinsdag onthulde Boaz Adank, wethouder Openbare Ruimte de award op de middenloper van de Willemstraat bij de voetgangersoversteek.