Alles over Openbare ruimte

23 studenten en jongprofessionals presenteerden tijdens het slotevent van de Summerschool ‘Omgevingswet-Testrit’ op vrijdag 8 juli vijf omgevingsvisies voor Wijk aan Zee. De winnaars focusten in hun visie op de unieke combinatie tussen industrie, kustlandschap en het dorp, en wonnen 2.000 euro.

Afgelopen december won Kustwerk Katwijk de Falco Award Beste Openbare Ruimte. Vrijdag 8 juli volgde de kroning: de plaatsing van de award in Katwijk, een prachtig aandenken aan deze bijzondere prestatie.

'Sensor city' Assen is een grootschalig stedelijk meetnetwerk waarmee toepassingen van complexe sensorsystemen kunnen worden ontwikkeld. De sensors verzamelen data uit de hele stad en gebruiken dit om bijvoorbeeld verkeersdrukte te meten of geluidsoverlast te lokaliseren.

'We zijn in slaap gesust door civieltechnische adviseurs die de politiek voorrekenden dat het allemaal wel mee zou vallen met de wateroverlast', stelt Rob Roggema, Adjunct Professor aan Swinburne University of Technology. 'Het is tijd dat we onze blik verbreden en een inhaalslag gaan maken.'

Stockholm is door Ericsson uitgeroepen tot de beste Networked Society City. De stad is een pionier op het gebied van onder andere duurzaamheid, technologie en waterbeheer. Maar wat maakt Stockholm precies een smart city?