Alles over Opinie

Terwijl we ons druk maken over de huizenmarktbubbel in het centrum van Amsterdam vergeten we de bubbel in de buitenwijken van de voormalige groeikernen. ‘Er komt een moment dat de scheve verhouding tussen het aantal eengezinswoningen en het aantal gezinnen zich gaat wreken’, stelt de Amsterdamse architect Harvey Otten. ‘Dus bouw geen nieuwe eengezinswoningen buiten de stad, want ze zijn niet nodig.’

Nadat ik de stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort voor het eerst invulde bleken SGP, VVD en D66 de drie partijen met de meeste raakvlakken te zijn. Een partij die moeite heeft met vrouwen, een partij die geen ministerposten kan behouden en een partij van een leider die af en toe een huisje krijgt toegeschoven. Crisis.

Niet om aan te zien was het, het debat tussen Lodewijk Asscher (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) afgelopen zondag op TV bij Buitenhof. Ze namen elkaar moreel de maat, strooiden over en weer met verdachtmakingen. Maar de vraag wat hun partij doet om de segregatie in het onderwijs tegen te gaan, ontweken ze gebroederlijk.

Bedrijfsblindheid is mij niet vreemd. Toen ik als student post bezorgde, kreeg ik al snel dromen over brievenbussen. Dat ik nu af en toe badend in het zweet wakker wordt van een enge droom over de slimme stad, verbaast me niet echt.

In een tijd dat de rente laag is, het aanbod van woningen krap is, de vraag oneindig lijkt, en de prijzen omhoog schieten, is het met panden in de retail minder florissant gesteld. Terwijl de retailsector opkrabbelt, is de leegstand in de auto-industrie groot met 660 lege panden met een oppervlakte van 700.000 vierkante meter. Hans Groenhuijsen, automotive expert, schetst het toekomstbeeld.