Alles over Economie

Vier provincies werken met de minister van EZ aan retaildeals om verdere ontwrichting van de binnenstadeconomie te voorkomen. De deals kunnen afspraken bevatten over het schrappen van plancapaciteit en het transformeren en saneren van perifere retaillocaties.

Hoe kan het dat het Silicon Valley van de jaren 50 binnen twee generaties veranderde in een verpauperde wijk met slechte levensomstandigheden, lage levensverwachtingen en schrikbarende werkloosheidspercentages?

Niets mis met overvloed

8 maart 2016 7:30

Nederland is het paradijs op aarde, want in Nederland is overvloed. Toch blijven we ritueel klagen over de overvloed aan ruimte die boven de markt hangt: leegstaande kantoren, nieuwe meters in de pijplijn, zelfs bestemde maar nog onbenutte bedrijventerreinen zitten in het beklaagdenbankje.

De Randstad wordt het Silicon Valley van Europa. Althans, als het aan Marcus Fernhout, directeur van de Nederlandse vestiging van het Cambridge Innovation Center (CIC), ligt wel. Het mega-startupcenter maakte afgelopen zomer bekend te willen uitbreiden naar andere werelddelen. Landingsplaats: Rotterdam.

Opnieuw loopt de regio Amsterdam voorop met een recordaantal nieuwe buitenlandse bedrijven, zo meldden Amsterdam in Business (AiB) en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Maar hoe behoudt de regio deze positie?